top of page
  • Writer's pictureФеминистки мобилизации

НИТО ЕДНА ПОВЕЧЕ: Протести срещу насилието над жени в цялата страна!

На 31 юли 2023 г. изпълнихме площадите на над 45 града в страната и в чужбина!

Благодарим ви, че излязохме заедно и заявихме категоричната си непоносимост към насилието! Няма да търпим и няма да мълчим повече!


Благодарим ви, че заедно настояхме и ще продължаваме да настояваме за справедливост и за промени, които трябваше да се случат много отдавна!!! Промени, които можеха да предотвратят доживотната травма, с която Дебора от Стара Загора ще трябва да се бори!!! Промени, които можеха да спасят десетки животи!!! Промени, които можеха да защитят хилядите жени в страната ни, които ежедневно се сблъскват с насилие!!!


- Незабавно включване на “интимен партньор” към кръга на лицата, пострадали от домашно насилие, които могат да търсят защита по ЗЗДН;


- Кризисни центрове за пострадали от насилие във всяка една област в страната в максимално кратки срокове;


- Националният съвет за превенция и защита от домашното насилие, обещан в ЗИД на ЗЗДН, да започне да работи в рамките на следващите седмици;


- Незабавно въвеждане на дефиниции за фемицид, насилие, основано на пола и престъпления от омраза, извършени на основата на пола, в Наказателния кодекс;


- Създаване на правна рамка за адресиране на психологическото, икономическото насилие и всички други форми на насилие срещу жени, които са отвъд физическото посегателство - единственият вид насилие, основано на пола, разпознато от наказателното законодателство на България към момента.


- Въвеждане на задължителни часове по сексуално образование в училищната програма, което ще действа като превантивна мярка срещу сексуален тормоз.


Знаем, че снощи сред нас, имаше и народни представители и политици. Благодарим им, че изказаха своята съпричастност и присъстваха на протестите в страната, но искаме и да им напомним, че имаме нужда от тяхното внимание и енергия всеки ден! Искаме реални действия и поемане на политическа отговорност сега!


Нужни са ясни позиции срещу причините за проблема с домашното и полово базираното насилие, не само внимание към наказателни политики в случай на фатален край или зверски посегателства!

Нужно е рязко противопоставяне на опасната ултра-консервативна пропаганда идваща от най-високи етажи на властта, която овластява насилниците!


Ние ще продължаваме да настояваме за по-адекватни и категорични действия срещу патриархалните нагласи, пропили обществото и институциите, докато всяка една жена не започне да живее пълноценен живот без насилие.


За да успеем обаче, трябва да се борим заедно!

Да продължаваме да се борим за справедливост за всички жени и жертви на насилие и да не оставяме институциите да бездействат!


Да не оставяме случаите на насилие в обкръжението си без отговор, да се противопоставяме на хората около себе си, които нормализират контрола и насилието над жени!


Само заедно можем да изкореним патриархата от обществото ни! От нас зависи!

НИТО ЕДНА ПОВЕЧЕ!

1 view0 comments

Comments


bottom of page