top of page
феминистки-мобилизации-8-март-шествие-за-правата-на-жените-винаги-на-първа-линия-2021

Ако всички жени решат да стачкуват дори за един ден - светът ще спре!

Това, което поддържа обществото, е нашият труд на медицински сестри, лекарки, лаборантки, чистачки, учителки, продавачки, сервитьорки, шивачки, работнички в логистичния сектор, сезонни и земеделски работнички, болногледачки, платени и неплатени домашни работнички и грижещи се за близките си. Вкъщи и на работните ни места, нашият труд е жизненоважен, но вместо да бъде почитан и възнаграден, той бива незабелязан, нископлатен и принизяван.


Пандемията задълбочи болезненото неравенство, в което живеем. Казва ни се да „стоим на сигурно у дома“ – но много от нас нямат домове или базовите условия, които са нужни да работим и да се учим от вкъщи. За някои от нас домовете са всичко друго, но не и безопасно място, защото трябва да живеят с партньори насилници и да се борят срещу нарасналото домашно насилие по време на мерките по затваряне. Обект сме на открита атака, която цели да ни принуди да останем в ролята на слугини на цялото общество, подчинени вкъщи и трудово експлоатирани навън.

Отказваме да бъдем считани за „ключови“ единствено когато сме експлоатирани и потискани! Обявяваме временна женска стачка – от платения или от безплатния си труд, от домакинската работа, притесненията, стреса, насилието и експлоатацията и минаваме отново отпред - този път на площада!

феминистки-мобилизации-8-март-шествие-за-правата-на-жените-винаги-на-първа-линия-2021

През изминалите три години формулирахме серия от искания, сред които превантивни, рехабилитативни, образователни, институционални и информационни мерки. Много от тях не бяха изпълнени, въпреки заявките и обещанията на отделни парламентарни групи. Апелираме към всеки един от вас - изразете своята солидарност и се включете в общата ни борба за по-добър, по-подкрепящ и по-справедлив свят за всички жени и момичета!
 

Присъединете се към нас в масовото изпращане на писма до посочените институции през целия ден на 8 март!

bottom of page